Header afbeelding
Gezondheidscentrum HuisDokZuid
1e Wormenseweg 330 7333 GZ
Apeldoorn

Terug naar overzicht

Medische Encyclopedie

Inhoud

beclometason inhalatie

Beclometason hoort tot de bijnierschorshormonen of corticosteroïden.

Een inhalatie met beclometason remt ontstekingen en vermindert overgevoeligheidsverschijnselen. Het is een luchtwegbeschermer.

Artsen schrijven het voor bij astma en chronisch obstructieve longziekte (COPD).

Wat doet beclometason inhalatie en waarbij gebruik ik het?

Astma

Verschijnselen
Mensen met astma hebben last van aanvallen en periodes van benauwdheid. Deze aanvallen worden uitgelokt door prikkels, zoals koude lucht, rook en stoffen waar u allergisch voor bent. Maar ook inspanning kan een aanval veroorzaken. 

Oorzaak
Bij gezonde mensen veroorzaken deze prikkels geen benauwdheid, terwijl mensen met astma hier wel gevoelig voor zijn. Bij hen reageren de slijmvliezen in de luchtwegen als ze met deze prikkels in aanraking komen. Bij deze reactie trekken de luchtwegen samen, waardoor u benauwd wordt.

Werking
Beclometason remt ontstekingen en beschermt zo de luchtwegen. Het zorgt ervoor dat uw luchtwegen minder gevoelig worden voor de prikkels die benauwdheid veroorzaken. Het aantal aanvallen van benauwdheid zal dan minder worden. Mogelijk heeft u daardoor minder vaak uw aanvalsmedicatie nodig.
U kunt beclometason niet gebruiken om een aanval van benauwdheid direct op te heffen.

Is de oorzaak van de benauwdheid nog niet duidelijk? Dan kan de arts soms een proefbehandeling met beclometason starten. Als de klachten minder worden, is er veel kans dat er sprake is van astma, een overgevoeligheid of ontstekingen.

Effect
De conditie van de longen verbetert. Daarom merkt u meestal binnen 10 dagen dat het aantal benauwdheidsaanvallen minder wordt. Soms duurt het langer, maar binnen 4 weken merken de meeste mensen effect. Na een aantal maanden werkt beclometason goed. U moet het dan wel altijd gebruiken, meestal is dat 2 keer per dag.

Lees meer over astma . “

Chronische obstructieve longziekte (COPD)

Verschijnselen
COPD is de Engelse afkorting voor chronisch obstructieve longziekte. Bij COPD zijn de luchtwegen vernauwd en heeft u last van slijm in de luchtwegen. U moet veel hoesten en bent benauwd.

Werking
Beclometason remt ontstekingen en vermindert overgevoeligheidsreacties. De luchtwegen worden hierdoor weer beter toegankelijk. Daardoor worden uw benauwdheidsklachten minder. Dit medicijn verbetert dus de conditie van de longen. Maar u kunt het niet gebruiken om een aanval van benauwdheid direct op te heffen.

In sommige gevallen kan de arts een proefbehandeling met beclometason starten. Als de klachten minder worden, is er veel kans dat er sprake is van astma, een overgevoeligheid of ontstekingen.

Effect
Als het middel bij u werkt, merkt u binnen 10 dagen dat de benauwdheid afneemt. Soms duurt het langer, maar binnen 4 weken zou u effect moeten merken. Na een aantal maanden is het effect van beclometason goed. U moet het dan altijd gebruiken, meestal is dat 2 keer per dag.

Lees meer over chronische obstructieve longziekte (copd) . “

Wat zijn mogelijke bijwerkingen?

Soms (bij 10 tot 30 op de 100 mensen)

  • Schimmelinfectie in de mond en keel. Dit ontstaat als beclometason vaak in de mond en keel achterblijft. Een schimmelinfectie in de mond merkt u aan een witte aanslag in de mond.

    Overleg in dat geval met uw arts. Ook heesheid en zelden hoesten, keelpijn, vieze smaak en droge mond kunnen optreden. Omdat beclometason in de mond en keel achterblijft. Vaak helpt het in deze gevallen anders te inhaleren. Zodat minder beclometason in de keel en mond terechtkomt. Vraag uw apotheek of arts om uw manier van inhaleren te controleren. U kunt hiervoor ook het instructiefilmpje op deze site bekijken. Spoel uw  mond na het inhaleren  met een slok water en spuug dat daarna uit. Neem daarna nog een slok water, gorgel daarmee en slik dat door. Daarmee voorkomt u deze klachten. Door na het inhaleren iets eten of uw tanden poetsen zullen alle restjes medicijn in uw mond en keel verdwijnen. Geef bij heesheid en keelpijn de stem rust. Blijft de heesheid, neem dan contact op met uw arts. Misschien kan de dosering worden verlaagd.

Zeer zelden (bij minder dan 1 op de 100 mensen)

  • Verergering van glaucoom (verhoogde oogboldruk, groene staar) aan één of beide ogen. Er kunnen dan klachten ontstaan, zoals wazig zien of minder zien. Of een rood of opgezwollen oog, hevige pijn aan het oog of aan het gezicht. Of misselijkheid en braken. De kans op oogklachten is groter als u dit medicijn langer dan 3 maanden gebruikt. Of als er per ongeluk wat medicijn in uw oog komt.

    Neem bij een of meer van deze klachten, meteen contact op met uw arts of de Eerste-Hulpdienst.

  • Grijze of grauwe staar (cataract). U kunt last krijgen van wazig zien, minder zien, dubbel zien, of minder goed kleur kunnen zien. En sneller verblind raken door tegenlicht. De kans op deze klachten is groter bij mensen ouder dan 65 jaar. Of na  meerdere weken gebruik. Of als er per ongeluk wat medicijn in uw oog komt.

    Neem contact op met uw arts als u slechter gaat zien.

  • Psychische klachten, zoals depressie en angst

    Ook kunnen tijdelijke gedragsveranderingen en slaapstoornissen ontstaan. Mocht u veel last hebben van deze bijwerkingen, vraag dan uw arts om advies.

  • Overgevoeligheid voor dit medicijn. U merkt dit aan galbulten, huiduitslag of jeuk. In heel zeldzame gevallen kunt u last krijgen van gezwollen oogleden, lippen of gezicht of ernstige benauwdheid. Waarschuw dan direct een arts of ga naar de Eerste-Hulpdienst.

    Als u overgevoelig bent voor dit medicijn, geef dit dan altijd door aan de apotheker. Het apotheekteam kan er dan op letten dat u dit medicijn niet opnieuw krijgt.

  • Meer benauwdheidsklachten direct na toedienen van het medicijn. In dat geval dit medicijn niet meer gebruiken en overleggen met een arts.

  • Longontsteking. Dit is te merken aan meer ademhalingsproblemen zoals hoesten, kortademigheid en een snelle ademhaling. En aan koorts, snelle hartslag, pijn bij diep inademen, slap of lusteloos gevoel en vermoeidheid. Neem contact op met uw arts als u dit merkt.

Uitleg frequenties

Regelmatig : bij meer dan 30 op de 100 mensen
Soms : bij 10 tot 30 op de 100 mensen
Zelden : bij 1 tot 10 op de 100 mensen
Zeer zelden : bij minder dan 1 op de 100 mensen

Mag ik beclometason inhalatie gebruiken met andere medicijnen?

Er zijn van dit medicijn geen belangrijke wisselwerkingen met andere medicijnen bekend.

Kan ik met dit medicijn autorijden, alcohol drinken en alles eten of drinken?

autorijden, alcohol drinken en alles eten?
Bij dit medicijn zijn hiervoor geen beperkingen.

Mag ik dit medicijn gebruiken als ik zwanger ben, wil worden of borstvoeding geef?

U kunt dit medicijn veilig gebruiken. Het wordt al jarenlang gebruikt door zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven zonder nadelige gevolgen voor het kind.

Hoe gebruik ik dit medicijn?

Kijk voor de juiste dosering altijd op het etiket van de apotheek.

Hoe?

  • Goed inhaleren is lastig en kost veel oefening. De werkzame stof moet diep in uw longen terechtkomen.
  • De apotheekmedewerker zal u uitleggen hoe het apparaat werkt en het inhaleren een keer voordoen. Daarna kunt u een keer oefenen en kan de apotheekmedewerker kijken of u alle handelingen goed uitvoert.
  • Laat regelmatig, bijvoorbeeld ieder jaar, in de apotheek controleren of u nog op de goede manier inhaleert.
  • Lukt het u niet om goed te inhaleren? Vraag uw arts of apotheker om advies. Er zijn verschillende typen inhalatieapparaatjes. Mogelijk is een ander type apparaat geschikter voor u.
  • U kunt beclometason in 2 vormen inhaleren: als poeder of als spray. Het nadeel van poederinhalaties is dat u krachtig moet kunnen inademen om het poeder goed in de longen te krijgen. Nadeel van een inhalatiespray is dat u tegelijk de spray moet indrukken en inademen. Veel mensen vinden dat moeilijk.
  • Het inhalatiepoeder zit in capsules of in kleine ruimtes in een schijfje, een disk. De capsules of het schijfje plaatst u in een inhalatieapparaatje. Met het inhalatieapparaatje prikt u de capsule of de ruimtes op het schijfje kapot. Daarna kunt u het poeder inhaleren. De capsulewand bestaat uit gelatine. De schilfers hiervan zijn niet schadelijk voor de longen. De apparaatjes kunnen na verloop van tijd slijten. Daardoor worden de capsules of het schijfje niet meer goed opengeprikt. Bij een normaal gebruik is dat na ongeveer 3 tot 6 maanden. Overleg daarom in de apotheek over vervanging van het apparaat als u het al een paar maanden gebruikt.
  • Een inhalatiespray wordt ook wel dosisaërosol of verstuiver genoemd. Voor iedere verstuiving moet u het spuitbusje stevig schudden. Zo verdeelt de inhoud zich goed. Alleen dan komt iedere keer evenveel beclometason vrij.
  • Om een inhalatiespray beter of makkelijker te inhaleren, kunt u een voorzetkamer gebruiken. Dit is een grote buis, waar u de inhalatiespray inspuit. U kunt dan rustig een paar keer via de buis inademen. Controleer van deze voorzetkamer regelmatig of de kleppen nog goed werken. Hoe u dat moet doen, staat in de gebruiksaanwijzing. Als de kleppen niet meer goed werken kunt u in de apotheek een nieuwe voorzetkamer krijgen. Hier hoeft u niet voor te betalen als u deze samen met het recept voor de spray ophaalt. Vindt u het lastig om de voorzetkamer mee te nemen naar uw werk of een andere plek? Vraag dan uw arts 2 apparaten voor te schrijven. U kunt ze dan op beide plekken achterlaten. Bij de meeste inhalatiespray is het belangrijk tegelijk de spray in te drukken en in te ademen.
  • De autohaler is een inhalatiespray die het geneesmiddel afvuurt tijdens het inhaleren. Bij deze spray is krachtig inademen voldoende. U hoeft dus niet de spray nog in te drukken.
  • Spoel na het inhaleren uw mond met een slok water en spuug dat daarna uit. Daarna neemt u nog een slok water, gorgelt daarmee en slikt dat door. U zorgt er zo voor dat alle beclometason uit uw mond is verdwenen. U zorgt hiermee dat er geen heesheid en schimmelinfecties in uw mond komt. Als u na het inhaleren gaat eten of uw tanden poetst zal dit nog beter werken.

Wanneer? 
Gebruik de inhalaties met regelmatige tussenpozen. Als u 2 keer per dag moet inhaleren: ongeveer om de twaalf uur. Bijvoorbeeld vóór het ontbijt en vóór het avondeten. Moet u het meer dan 2 keer per dag inhaleren? Verdeel de inhalaties dan zo goed mogelijk over de dag.

Gebruikt u ook regelmatig een luchtwegverwijder? Dan kunt u beclometason het best vlak daarna inhaleren. De luchtwegverwijder maakt de luchtwegen ‘ruimer’. Daardoor kan beclometason dieper in de longen komen.

Hoe lang?
Binnen 1-2 weken zult u merken dat u minder erg en minder vaak benauwd bent. Pas na een aantal weken werkt het goed.

  • Als de benauwdheidsklachten verdwenen zijn, is het mogelijk dat uw arts u adviseert over te stappen op een lagere dosering of een lagere sterkte.
  • Heeft u astma en werkt het na 3 maanden nog niet genoeg? Dan kan uw arts een hogere dosering voorschrijven. Ook kan uw arts een medicijn dat de luchtwegen verwijdt erbij adviseren.
  • Heeft u COPD en werkt het na 4 weken nog niet genoeg? Dan zal uw arts u waarschijnlijk adviseren te stoppen met deze inhalaties. Het medicijn blijkt niet bij iedereen te werken.