Header afbeelding
Gezondheidscentrum HuisDokZuid
1e Wormenseweg 330 7333 GZ
Apeldoorn

Terug naar overzicht

Medische Encyclopedie

Inhoud

omeprazol

Omeprazol is een maagzuurremmer. Het behoort tot de protonpompremmers. Het vermindert de aanmaak van zuur in de maag.

Artsen schrijven het voor bij maagklachten, maag- en darmzweren, ontsteking van de maag en bij het syndroom van Zollinger-Ellison.

Wat doet omeprazol en waarbij gebruik ik het?

Maagklachten

Er zijn verschillende soorten maagklachten. Het meest komen voor brandend maagzuur, pijn in de bovenbuik en oprispingen. Soms gaat dit samen met misselijkheid, een opgeblazen gevoel of een vol gevoel na het eten.

Brandend maagzuur
Brandend maagzuur merkt u aan een zeurderige of scherpe pijn. Deze pijn voelt u vooral vlak na het eten, omdat dan de aanmaak van maagzuur het grootst is. Maagzuur is een vloeistof in de maag die nodig is om voedsel te verteren. Bij te veel maagzuur of als er wondjes in het maagslijmvlies zitten, kunt u last krijgen van dit zuur.

Oprispingen (refluxklachten)
Bij oprispingen komt een deel van de zure maaginhoud naar boven. Dit kunt u proeven in de mond of keel. En het maagzuur kan de slokdarm irriteren. U kunt er misselijk van worden. Dit kan ook veroorzaakt worden doordat het klepje tussen de slokdarm en maag niet goed sluit.
Meestal is er geen duidelijke oorzaak aan te wijzen. Vaak gaat het om een combinatie van factoren. Roken en stress kunnen maagklachten uitlokken. Ook bepaalde voedingsmiddelen kunnen een rol spelen. Bijvoorbeeld te veel of te vet eten, koffie, alcohol of koolzuurhoudende dranken (met ‘prik’).

Behandeling
Soms helpt het als u uw eetgewoonten aanpast. Neem bijvoorbeeld 3 tot 6 kleine maaltijden per dag, in plaats van 1 of 2 grote. Vermijd voedsel en drank waar u snel last van krijgt, zoals alcohol of scherpe kruiden. Ook als u stopt met roken, kunnen maagklachten verminderen.
Helpen deze adviezen niet voldoende? Uw arts schrijft dan meestal een medicijn voor dat het maagzuur bindt, zoals Antagel. Werkt dat ook onvoldoende? Uw arts kan dan een maagzuurremmer voorschrijven, zoals omeprazol.
Ook sommige medicijnen kunnen maagklachten geven. Overleg met uw arts als u denkt dat uw maagklachten door medicijnen komen.

Werking
Omeprazol remt de aanmaak van maagzuur. Doordat er minder zuur in de maag komt, kan het maagslijmvlies genezen. U merkt binnen enkele dagen dat u minder last heeft van uw maag.

 

Lees meer over maagklachten . “

Maagzweer

Verschijnselen
Mensen met een maag- of darmzweer (ulcus) hebben vaak een zeurende pijn in de bovenbuik. Meestal is de pijn ’s nachts het ergst en neemt de pijn af door wat te eten. Soms treedt de pijn echter juist op vlak na het eten. Ook een opgeblazen gevoel, misselijkheid en braken komen voor.

Oorzaak

Het slijmvlies beschermt de maagwand. Bij een maag- of darmzweer is er een wondje in dit slijmvlies. Hierdoor kan het maagzuur de maagwand irriteren en kunnen zweren ontstaan.

Mogelijke oorzaken hiervoor zijn:

  • Al lange tijd te veel maagzuur in de maag. Dit kan het geval zijn als u rookt.
  • Een infectie met een bacterie (Helicobacter pylori). Deze kan in de maagwand gaan zitten. Het irriteert op den duur het maagslijmvlies, waardoor er een zweertje kan ontstaan.
  • Ook sommige medicijnen kunnen het maagslijmvlies irriteren.  Bijvoorbeeld bepaalde bloedverdunners, zoals acetylsalicylzuur en carbasalaatcalcium. En ook ontstekingsremmende pijnstillers van het NSAID-type (zoals ibuprofen, naproxen en diclofenac) en bijnierschorshormonen (corticosteroïden, zoals prednisolon).

Behandeling

Soms helpt het als u uw eetgewoonten verandert. Neem bijvoorbeeld 3 tot 6 kleine maaltijden per dag, in plaats van 1 of 2 grote. Vermijd voedsel en drank waar u snel last van krijgt, zoals alcohol of scherpe kruiden. Ook als u stopt met roken kunnen maagklachten verminderen.

Helpen deze adviezen niet voldoende?  Uw arts schrijft dan meestal eerst een medicijn voor dat het maagzuur bindt, zoals Antagel. Werkt dat ook onvoldoende? Uw arts kan een maagzuurremmer voorschrijven, zoals omeprazol. Dat kan voor korte tijd. Het kan ook langdurig als u vaker last heeft van een zweer. Hiermee voorkomt u dat de zweer terugkomt.

Is een infectie met de Helicobacter-bacterie de oorzaak van de zweer? Dan krijgt u meestal een antibioticumbehandeling. Overleg daarover met uw arts.

Denkt u dat uw klachten door medicijnen komen? Overleg dan met uw arts. Misschien is een ander medicijn meer geschikt voor u.

Moet u gedurende langere tijd een medicijn gebruiken waarvan bekend is dat het slecht voor de maag is? Artsen schrijven dan vaak een medicijn als omeprazol voor om maagzweren te voorkomen.


Werking 
Omeprazol remt de aanmaak van maagzuur. Doordat er minder zuur in de maag komt, kan het maagslijmvlies genezen. U merkt binnen enkele dagen dat u minder last heeft van uw maag. Het kan echter 4 tot 8 weken duren voor een zweer is genezen.

Lees meer over maagzweer . “

Syndroom van Zollinger-Ellison

Verschijnselen
Het syndroom van Zollinger-Ellison is een zeer zeldzame aandoening. Hierbij maakt de maag grote hoeveelheden zuur. De klachten hiervan zijn maag- en darmzweren, diarree en brandend maagzuur.

Behandeling
Bij het syndroom van Zollinger-Ellison schrijft uw arts u meestal een maagzuurremmer voor, zoals omeprazol. U moet dan een hoge dosis van dit medicijn gebruiken.

Lees meer over syndroom van zollinger-ellison . “

Wat zijn mogelijke bijwerkingen?

Zelden (bij 1 tot 10 op de 100 mensen)

  • Maagdarmklachten, zoals misselijkheid, braken, buikpijn, diarree, verstopping, winderigheid.

    Deze klachten kunnen ontstaan bij daarvoor gevoelige personen. Ze zijn het gevolg van minder maagzuur in de maag. Als u hier na enkele dagen nog steeds last van heeft, moet u uw arts raadplegen.

  • Hoofdpijn

Zeer zelden (bij minder dan 1 op de 100 mensen)

  • Duizeligheid, slaperigheid of slapeloosheid.

  • Tekort aan vitamine B12, een bepaalde stof in het bloed. Dit merkt u aan tintelingen of een doof gevoel in vingers en tenen of evenwichtsstoornissen.

  • Tekort aan magnesium in het bloed. Dit merkt u aan vermoeidheid, spierpijn, spierkramp, duizeligheid en hartkloppingen.

  • Zweten, haaruitval of gevoelsstoornissen.

  • Meer kans op infecties in de maag of darmen.

    Dit komt doordat u minder maagzuur maakt. Maagzuur kan namelijk schadelijke bacteriën en schimmels doden.

  • Wazig zien of dubbelzien, oorsuizen of een verminderd gehoor.

    Als u met dit medicijn stopt, gaan deze bijwerkingen weer over.

  • Kortademigheid of vocht vasthouden in de benen.

  • Psychische klachten kunnen ontstaan of verergeren. Bijvoorbeeld verwardheid en depressie. Ook kunt u dingen gaan zien, voelen of horen die er niet zijn (hallucinaties).

    Als u deze bijwerkingen opmerkt, neem dan contact op met uw arts of apotheker.

  • Jeuk, huiduitslag. Dit kan wijzen op overgevoeligheid, maar dat hoeft niet.

    Raadpleeg uw arts bij huiduitslag (zie hieronder bij Overgevoeligheid).

  • Overgevoeligheid voor dit medicijn. U merkt dat aan huiduitslag, galbulten of jeuk.

    Raadpleeg dan uw arts. Zeer zelden is sprake van overgevoeligheid voor zonlicht of UV-licht (zonnebank).

  • In zeer zeldzame gevallen kan een ernstige huidaandoening ontstaan met een uitgebreide roodheid, bulten of blaren op de huid of opgezwollen lippen, tong of gezicht, benauwdheid en flauwvallen.

    Waarschuw in deze gevallen direct een arts of ga naar de Eerste-hulpdienst. Als u overgevoelig blijkt, mag u dit medicijn in de toekomst niet meer gebruiken. Geef dit door aan de apotheker. Het apotheekteam kan er dan op letten dat u dit medicijn niet opnieuw krijgt.

  • Bij mannen: borstvorming en erectiestoornissen.

    Dit gaat over als u stopt met dit medicijn. Neem contact op met uw arts als u hier last van heeft.

  • Klachten van uw mond en keel, zoals een droge mond en keel en ontsteking van het mondslijmvlies.

    U merkt dit aan een vuurrode kleur van de slijmvliezen, een pijnlijke tong of keel. Ook kunt u pijnlijke zweertjes in uw mond krijgen (aften). Eten en drinken kunnen hierdoor pijnlijk zijn. Ook tongverkleuring en smaakveranderingen komen voor. Verzorg uw mond en tanden goed. Raadpleeg uw arts als u hier last van blijft houden.

  • Ontsteking van de nieren of van de lever en bloedafwijkingen. Waarschuw uw arts bij een of meer van de volgende verschijnselen: minder plassen, troebele urine, pijn in de zij of plotselinge hevige pijn in uw bovenbuik, een gele kleur van uw huid en oogwit, onverklaarbare blauwe plekken, extreme vermoeidheid of keelpijn met koorts en blaren in de keel.

  • Meer kans op botbreuken of breuken in de ruggenwervels (rugpijn).

    Neem contact op met uw arts, als u hier last van heeft.

  • Hartritmestoornissen. U merkt dit soms alleen aan plotselinge duizelingen of als u even wegraakt. Vooral mensen met de aangeboren vorm van de hartritmestoornis verlengd QT-interval hebben hier meer kans op.
     

    Gebruik dit medicijn NIET als u deze aangeboren hartritmestoornis heeft.

Uitleg frequenties

Regelmatig : bij meer dan 30 op de 100 mensen
Soms : bij 10 tot 30 op de 100 mensen
Zelden : bij 1 tot 10 op de 100 mensen
Zeer zelden : bij minder dan 1 op de 100 mensen

Mag ik omeprazol gebruiken met andere medicijnen?

Dit medicijn heeft wisselwerkingen met veel andere medicijnen. In de tekst hieronder staan meestal alleen de werkzame stoffen van deze medicijnen, dus niet de merknamen. Of uw medicijn een van die werkzame stoffen bevat, kunt u nagaan in uw bijsluiter onder het kopje ‘samenstelling’.

De medicijnen waarmee de belangrijkste wisselwerkingen optreden, zijn de volgende.

  • Clopidogrel, een bloedverdunner. Omeprazol kan de werking van dit middel remmen. Overleg hierover met uw arts.
  • De bloedverdunners, acenocoumarol en fenprocoumon. Omeprazol kan de werking van acenocoumarol en fenprocoumon versterken. Meld het aan de trombosedienst als u omeprazol gaat gebruiken. Ook als de dosering van omeprazol wijzigt of als u stopt met omeprazol, moet u de trombosedienst hierover inlichten.
  • Sint-janskruid (hypericum), een kruidenmiddel tegen depressieve klachten. U mag dit niet gebruiken. Overleg hierover met uw arts.
  • Clozapine (medicijn tegen een psychose). Omeprazol kan de werking van dit medicijn verminderen. Uw arts zal de dosis controleren en eventueel aanpassen. Als u stopt met clozapine kunnen de bijwerkingen van dit medicijn toenemen. Overleg hierover met uw arts of apotheker.
  • Ulipristal, een morning-afterpil. Omeprazol kan de betrouwbaarheid van deze morning-afterpil verminderen. Overleg hierover met uw arts.
  • Itraconazol-tabletten en posaconazol-drank (antischimmelmiddelen). Deze medicijnen hebben een zure maaginhoud nodig om in het bloed opgenomen te worden. Omeprazol verlaagt juist de hoeveelheid zuur in de maag, waardoor te weinig van de antischimmelmiddelen in het bloed komt. Overleg hierover met uw arts. Deze wisselwerking is niet van toepassing voor de drank met itraconazol en de tabletten met posaconazol. Hiervoor is geen zure maaginhoud nodig.
  • Ketoconazol-tabletten, een medicijn tegen het syndroom van Cushing (ziekte van de bijnierschors). Dit medicijn heeft een zure maaginhoud nodig om in het het bloed opgenomen te worden. Omeprazol verlaagt juist de hoeveelheid zuur in de maag, waardoor te weinig van de ketoconazol in het bloed komt. Overleg hierover met uw arts of apotheker.
  • Fenytoïne, een medicijn gebruikt bij epilepsie, zenuwpijn en hartritmestoornissen. Omeprazol versterkt de werking en bijwerkingen van fenytoïne. U merkt dit aan problemen met zien, uw coördinatievermogen, spraak of u merkt het aan een grote behoefte aan slapen. Stop dan met het gebruik van omeprazol en waarschuw uw arts.
  • Cefuroxim, een medicijn tegen onstekingen door bacteriën (antibioticum). Bij gelijktijdig gebruik met omeprazol wordt dit middel niet voldoende opgenomen en werkt het minder goed. Overleg met uw arts of een ander antibioticum voor u mogelijk is.
  • Rifampicine, een medicijn onder andere gebruikt bij tuberculose. Mogelijk verhoogt uw arts de dosering van omeprazol.
  • Methotrexaat, als dit wordt gebruikt tegen kanker. Omeprazol versterkt de werking en bijwerkingen van methotrexaat. Overleg met uw arts. Misschien moet u tijdelijk stoppen met omeprazol.
  • De medicijnen tegen kanker bosutinib, ceritinib, dacomitinib, dasatinib, erlotinib, gefitinib, lapatinib, neratinib en pazopanib. Omeprazol zorgt ervoor dat uw lichaam deze medicijnen niet voldoende opneemt. Hierdoor werken ze minder goed. Gebruiken daarom deze medicijnen niet tegelijk met omeprazol. Overleg hierover met uw arts. U kunt het best deze medicijnen 2 uur gebruiken vóórdat u omeprazol neemt. U kunt ze ook op hetzelfde moment nemen.
  • Enzalutamide, een medicijn tegen kanker. De werking van omeprazol kan afnemen. Overleg hierover met uw arts. De arts verhoogt mogelijk de dosis van omeprazol.
  • Sommige medicijnen tegen hiv en hepatitis C. Vraag aan uw apotheker om welke medicijnen dit gaat.

Twijfelt u eraan of een van de bovenstaande wisselwerkingen voor u van belang is? Neem dan contact op met uw apotheker of arts.

Kan ik met dit medicijn autorijden, alcohol drinken en alles eten of drinken?

autorijden?
Ja, dat kan. Dit medicijn heeft geen invloed op hoe goed u kunt autorijden.

alcohol drinken?
Alcohol irriteert de maag. Drink daarom liever geen alcohol.

alles eten?
U kunt alles eten wat uw maag verdraagt. Bepaalde soorten voedsel zijn echter af te raden als u last heeft van uw maag.


Klik hier voor meer informatie over wat u zelf kunt doen bij maagklachten.

Mag ik dit medicijn gebruiken als ik zwanger ben, wil worden of borstvoeding geef?

Zwangerschap
U kunt dit medicijn veilig gebruiken. Het wordt al jarenlang gebruikt door zwangere vrouwen zonder nadelige gevolgen voor het kind.

Borstvoeding
U kunt dit medicijn veilig gebruiken als u borstvoeding geeft. Dit medicijn komt in een zeer kleine hoeveelheid in de moedermelk, maar is niet schadelijk voor het kind.

Hoe gebruik ik dit medicijn?

Kijk voor de juiste dosering altijd op het etiket van de apotheek of in de bijsluiter.

Hoe?

  • Capsules: innemen zonder te kauwen. U mag de capsule eventueel openmaken. Neem de korreltjes in met wat water, yoghurt of vruchtensap. U mag de korreltjes niet fijnmalen of er op kauwen. Dan gaat namelijk het beschermende laagje kapot. Hierdoor komt het medicijn al in de maag vrij, in plaats van in de darmen. Dan werkt het minder goed.
  • Tabletten: innemen zonder te kauwen. Als u moeite heeft met slikken, mag u de tablet in een half glas water uit elkaar laten vallen. Het valt dan uiteen in kleine korreltjes die allemaal voorzien zijn van een beschermende laag. Roer de vloeistof om en drink hem op. Spoel het glas daarna na met een beetje water en drink dit op, om de achtergebleven korrels ook in te nemen. Als de tablet een breukstreep heeft, mag u de tablet op de breukstreep doormidden breken. De beide helften moet u heel doorslikken met een beetje water.
  • Drank: Schud de fles goed voor gebruik. Meet de juiste hoeveelheid af met een doseerspuit of een maatbekertje en slik de drank door.
    De drank kan ook via een NG sonde of PEG sonde worden gegeven. Vraag uw apotheker om advies.

Wanneer?
U mag het medicijn innemen op elk moment van de dag. Het beste kunt u vaste tijdstippen kiezen, dan vergeet u minder snel een dosis. Als u het 1 keer per dag gebruikt: bij voorkeur ’s ochtends. Als u het 2 keer per dag gebruikt: ’s ochtends en ’s avonds.

Gebruikt u de drank? Neem deze in op een lege maag, dus minimaal een half uur voor het eten. Dit medicijn wordt namelijk slecht opgenomen als er ook voedsel in de maag zit.

Hoelang?
Het hangt af van uw klachten hoelang u het moet gebruiken. Een maag- of darmzweer kan in 4 tot 8 weken genezen. Soms schrijft de arts het medicijn langdurig voor om te verhinderen dat de zweer terugkomt.

Slikt u dit medicijn als maagbeschermer bij ontstekingsremmende pijnstillers of bijnierschorshormonen? Gebruik de maagbeschermer dan zolang u die medicijnen slikt.

Heeft u het syndroom van Zollinger-Ellison? U moet het medicijn vaak zeer langdurig gebruiken.